Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Római leletek Darányban

Darány | Szenzációs felfedezést tett egy lelkes darányi múltkutató: római kori majorság és villa nyomaira bukkant a falu közelében.

2007. november 9. 08:22 Nagy László

– A helyi idősek mindig mondogatták: van valami arrafelé a földben – emlékezik a darányi Zombori Zoltán. – Török házként emlegették, mert az emberek hajlamosak mindent a törökök számlájára írni, ami száz évnél idősebb és a földből előkerül. Ott gyakran történt ilyesmi: érmék, téglatörmelék, cserépdarabok fordultak ki a talajból a szántás során. Gyermekkorom óta érdekel a történelem, ma is ez tölti ki a szabadidőmet. Érthetően felkeltette az érdeklődésemet az említett terület. Alaposabban megvizsgáltam, és elhívtam a barcsi múzeum egyik munkatársát is. Sikerült megállapítanunk, hogy egy késő római kori gazdaság – úgynevezett Villa Rustica – nyomaira bukkantunk. Ezután felvettük a kapcsolatot a somogyi múzeumok igazgatóságával. Költő László és Németh Péter régészek is megvizsgálták a helyszínt.

Ők is igazolták: jelentős római kori lelőhelyet sikerült itt felfedezni. Jelentőségét nagy kiterjedése adja és még inkább az, hogy ezen a vidéken még csak nem is feltételeztek hasonlót.

58330_lelet.jpgNémeth Péter kaposvári régész elmondta: a római kori gazdaságok inkább a Balaton két partjára voltak jellemzők, ott feltártak már többet is. Belső-Somogyban egyedül Somogyfajsznál bukkantak hasonlóra, Dél-Somogyban pedig a Darány közelében megtalált az egyetlen. – A felszíni nyomok alapján jól behatárolható a kiterjedése, az előkerült tárgyak – építőanyagok, tetőcserepek – pedig minden kétséget kizáróan bizonyítják a római kori gazdaság és lakóépület létezését. Az efféle majorságok általában az utakhoz közel alakultak ki, így feltehetően útnak is kellett errefelé vezetnie.

Vidéki lak
Villa Rustica: vidéki lak, földbirtok a középpontjában lévő lakóházzal, gazdasági épületekkel. Legközelebb a Balaton környékén ismert, ilyen a balácapusztai villa is. A Balaton melletti itáliai hatású, nagy kiterjedésű villa a II–III. század fordulóján nyerte el végleges formáját. Az alaprajzot a peristylium köré szervezték, s ablakos folyosó övezi az udvarteret. A padlót mozaikok fedték, a falakon pedig festmények nyomait találták.

Az innen eddig előkerült római érmék, kerámiatöredékek, tetőcserepek darabjai Kaposvárra kerültek. A feltáráshoz Darány önkormányzata felajánlotta a segítségét. Munkaerőt biztosítanak hozzá, azonban ezzel együtt is kétséges, hogy mikor kerülhet sor az ásatásra. Szakembert sem könnyű találni a feladatra, de az igazi gond a pénz. A feltárás után a leletek restaurálására is szükség lenne, ennek pedig magasak a költségei.

Forrás: SONLINE - Somogyi Hírlap Online

mult_visszamenure.jpg

 
 

 

Profilkép


FacebookLátogató számláló


Statisztika

Online: 2
Összes: 209174
Hónap: 1011
Nap: 35